Huis

Visie Rabo huizenmarkt 2009

Tweede kwartaal
In het begin van het jaar rekende de bank nog op een daling van 3,5%. In mei van dit jaar was dat al bijgesteld naar 5%. ‘We hebben nu de ontwikkelingen van de huizenmarkt in het tweede kwartaal meegenomen en die waren minder gunstig dan gedacht’, zei een woordvoerder.

Zwak
Het aantal transacties nam in het tweede kwartaal traditiegetrouw wel toe, maar minder dan verwacht. Volgens Rabobank is het eerste kwartaal altijd het zwakste kwartaal voor de verkoop van woningen en is het tweede kwartaal beter. ‘Dat was nu ook wel zo, maar het verschil tussen het eerste en het tweede kwartaal was minder groot.’

Lange baan
Ruim 20% van de mensen die een ander huis zouden willen kopen, heeft die plannen volgens de bank op de lange baan geschoven vanwege de crisis. ‘De emotie overheerst’, zegt de woordvoerder. Mensen zijn bang dat ze hun eigen huis niet kwijtraken of dat ze hun baan en daarmee hun inkomen kwijtraken.

Ontwikkeling huizenprijs in de woningmarktregio’s met sterkste prijsstijging en -daling Correctie
Zoals in bovenstaande tabel is te zien is de prijsdaling in het eerste kwartaal het sterkst in de regio’s waar de huizenprijs de afgelopen jaren het sterkst was gestegen: de regio’s Haarlem, Leiden, Dordrecht en Amsterdam. De daling van de woningprijs had daarmee (deels) het karakter van een correctie op de prijsontwikkeling in voorgaande jaren en de verbetering van de betaalbaarheid was een uiting van deze correctie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.