Aegon deelt aandelen voor staatssteun

Aegon is de eerste financiële instelling die staatssteun gaat terugbetalen. De verzekeraar wil met de uitgifte van nieuwe aandelen 1 miljard euro ophalen bij grote beleggers en daarmee voor 1 december eenderde van de staatssteun aflossen. Dit maakte Aegon, die het tweede kwartaal een verlies leed van 161 miljoen euro, donderdag bekend.

De kwartaalcijfers in combinatie met het plan geld op te halen, vielen slecht bij beleggers. Op een positief gestemde beurs verloor het aandeel Aegon 7 procent.

‘We willen de 3 miljard euro van de Nederlandse staat zo snel mogelijk terugbetalen’, zei Alex Wynaendts, bestuursvoorzitter van Aegon. ‘Maar het moet wel haalbaar en verantwoord zijn.’

Minister Bos van Financiën gaf de verzekeraar, net als ING en SNS Reaal, vorig jaar oktober een kapitaalinjectie. Die moest voorkomen dat kredietbeoordelaars Aegon een lagere kredietwaardigheid zouden geven. Dat zou geld lenen duurder maken en de verzekeraar met een grote Amerikaanse dochter in de problemen kunnen brengen.

Er is Aegon veel aan gelegen de 1 miljard euro binnen een jaar af te lossen. Dat is voordeliger dan uitstellen. In de overeenkomst met de overheid staat dat Aegon 1,5 miljard moet betalen als de verzekeraar later aflost.

In die zin heeft Aegon een betere deal gesloten dan ING. Deze bank-verzekeraar, die 10 miljard steun ontving, moet sowieso een boete betalen van 50 procent als het bedrijf binnen drie jaar aflost. ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen beklaagde zich daar onlangs over.

Het verlies van Aegon was niet voorzien door analisten. Die hadden gerekend op een kleine winst. Het verlies is deels te wijten aan boekverlies van 385 miljoen euro op de verkoop van een dochter in Taiwan. Los van deze tegenvaller maakte Aegon een onderliggende winst van 224 miljoen. Dat is meer dan in de vorige twee kwartalen.

Aegon zegt dat het lukt de geplande kostenbesparing van 150 miljoen dit jaar te bereiken. De kosten daalden met 5 procent. Het aantal medewerkers liep met 2 procent terug naar 29.463.

Wynaedts liet weten dat Aegon 3,5 miljard euro buffer heeft boven het minimum voor de huidige kredietstatus (AA). Deze buffer is groter dan gebruikelijk, maar Aegon wil het geld niet inzetten om de staatssteun af te lossen.

Volgens Wynaendts is het extra stootkussen nodig omdat het nog steeds onzekere tijden zijn en de financiële markten erg onrustig zijn.

Aegon betaalt over het eerste half jaar geen dividend aan de aandeelhouders. Over de winstuitkering over heel 2009 heeft de verzekeraar nog geen beslissing genomen. ‘Ons dividendbeleid is ongewijzigd’, zei Wynaendts. ‘Het dividend is afhankelijk van de kasstroom en de kapitaalspositie.’ Met name over de kasstroom is nog onzekerheid.

Minister Bos verwelkomt het voornemen van Aegon snel een deel van de staatssteun terug te betalen. ‘Ik hoop ook dat het een teken van vertrouwen is richting de financiële markten.’

Het is volgens de minister belangrijk dat financiële concerns weer op eigen benen kunnen staan. ‘Geen enkele bank vindt het prettig om langdurig afhankelijk te zijn van de overheid. Het liefst zijn we allebei zo snel mogelijk van elkaar af’, aldus de minister donderdag na afloop van een kabinetsberaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.