Nieuws

Hamas herstelt orde.

Leiders van Hamas hebben zondag gezegd dat orde en gezag in de Gazastrook zijn hersteld. Vrijdag en zaterdag vonden felle gevechten in het gebied plaats, waarbij zeker 24 mensen de dood vonden. Een geestelijk leider kwam om het leven en minstens 150 mensen raakten gewond. Er werden zo’n honderd arrestaties verricht.

Rafah was zondag volledig afgezet en van de buitenwereld afgesloten. Ook journalisten werden er niet toegelaten. Hamas-woordvoerder Ihab al-Ghussien zei dat Hamas ‘geen terugkeer van de chaos op veiligheidsgebied’ zou toestaan.
Geestelijk leider gedood

De strijd brak vrijdagavond uit nadat de leider van een op Al Qaida geïnspireerde groepering, Abdel-Latif Moussa een opruiende preek in een moskee in Rafah had gehouden. Moussa daagde Hamas regelrecht uit door Gaza uit te roepen tot een islamitisch emiraat en op te roepen tot strijd tegen het Westen. Hij ging daarmee verder dan Hamas, die zegt de strijd te willen beperken tot de bevrijding van Palestina.

Hamas-troepen omsingelden de moskee waar zo’n honderd leden van de groepering Jund Ansar Allah (Soldaten van God) zich hadden verzameld. Zaterdagochtend ontplofte een bom bij de woning van Moussa, toen er onderhandelingen gaande waren over diens overgave. Moussa kwam daarbij om het leven. Hij werd zaterdagavond begraven.
Kritiek op Hamas

Een met Jund Ansar Allah verbonden groep, Suyou al-Haq (Zwaarden van de Waarheid), riep inmiddels op tot wraak en een boycot van moskeeën waar Hamas-geestelijken voorgaan. Jund Ansar Allah liet voor het eerst van zich horen in juni, toen de beweging de verantwoordelijkheid opeiste voor een aanval te paard vanuit Gaza op Israël. De beweging heeft onder meer kritiek op Hamas vanwege het bestand met Israël dat sinds de vijandelijkheden van januari van kracht is.

[ad#co-3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.