Bank

Triodos groeit sterk in crisistijd

Triodos Bank heeft in het afgelopen halfjaar een groeispurt doorgemaakt, waarbij de groei van de balans versnelde tot 13%, van 8% in dezelfde periode een jaar eerder. “We groeien sneller dan we hadden verwacht”, zegt chief executive officer Peter Blom. Volgens de CEO heeft de financiële crisis geleid tot grote belangstelling voor de duurzame benadering van bankieren door Triodos.

Dat zoveel mensen en bedrijven in een periode van economische onzekerheid overstapten naar de duurzame bank, bewijst volgens Triodos dat de bank zijn positie in de markt aanzienlijk heeft versterkt. In verband met de sterke groei van alle activiteiten is Triodos van plan eind september certificaten van aandelen uit te geven. De bank wil zo zijn kapitaalbasis versterken ‘om nog meer uit te kunnen lenen aan duurzame projecten en bedrijven’, aldus Blom.

Het bedrijf verwacht in de komende drie of vier jaar zijn balans, klantenbestand en leningen aan duurzame bedrijven te kunnen verdubbelen. De nettowinst steeg naar EUR5,7 miljoen, van EUR3,7 miljoen over de eerste zes maanden van 2008. De operationele winst steeg met 50%.

De toevertrouwde middelen, vooral spaargeld en termijndeposito’s, stegen met bijna 15% en de leningenportefeuille groeide met meer dan 12%. De kwaliteit van de kredietportefeuille blijft goed, stelt de bank, die desondanks voor de zekerheid enige voorzieningen heeft genomen voor kredietverliezen.

Hoewel de eerste tekenen van herstel zich eerder dan verwacht aandienen, nadat de financiële crisis zich in het eerste kwartaal van dit jaar verder verdiepte, waarschuwt Triodos voor de gedachte dat de crisis voorbij zou zijn.

De discussie over de rol van banken in de samenleving na de kredietcrisis is volgens de bank nog maar net begonnen. Volgens Triodos moeten banken ‘gedwongen worden om minder risico’s te nemen en zich te concentreren op hun belangrijkste taak in de samenleving: het verstandig beheren van spaargeld en verschaffen van krediet’.

Triodos is een in 1980 opgerichte onafhankelijke bank die duurzaam en transparant bankieren nastreeft. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het VK en Spanje en telt 210 duizend klanten.

[ad#co-3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.