Nieuws

Laat de Jihad beginnen!

De meeste mensen hebben al eens gehoord van de Jihad. Maar weten niet wat het betekent. Veel mensen zien het als een grote oorlog dat een groot deel van de moslims verborgen houdt tot op de dag dat de moslims met de meerderheid zijn. Dit gegeven zou bijna grappig zijn als het niet aardig dicht in de buurt zou komen van wat mensen echt denken over de Jihad.

Laten we eerst beginnen met het definiëren van het woord Jihad om verder geen onrust of fitna te veroorzaken. Het is niet moeilijk voor te stellen dat menig lezer bij het zien van het woord Jihad samen met het getuigenis van God en de profeet Mohammed de literatuur beschouwt als extremistisch. Jammer genoeg. Dit is niet meer dan het resultaat van een jarenlange zwartmakerij van alles wat een islamitische schil draagt. Wat verwacht je anders van een Nederlandse publieke omroep die alle nieuwsberichten van de VS gewoon herkauwt en presenteert voor de Nederlandse burger als zijnde onafhankelijk?

Jihad betekent letterlijk vertaald ‘streven’ ofwel een inspanning gericht op het behalen van een bepaald doel. De reden waarom er zoveel discussies over worden gevoerd is omdat sommige fatalisten het nodig vinden om bij hun daad het woord Jihad te gebruiken, als rechtvaardiging voor hun bloederige daden. Dergelijke daden zijn vaak het gevolg van een kwaad waardoor er mensen niets meer hebben om voor te leven. Terwijl anderen in vredige gebieden de Jihad heel anders interpreteren en handelen. Je kunt de Jihad vervolgens indelen in een kleine en een grote Jihad.

De kleine Jihad:

Dit is de strijd die het meest bekend is onder de mensen, het meest vertegenwoordigd als je kijkt naar de loop van de geschiedenis. Denk aan de kruistochten, de 1e en 2e Wereld Oorlog en de oorlogen in Vietnam, Indonesië, Jemen, Afghanistan, Irak en Syrië.

Deze strijd is de strijd die niet zo vaak aan bod komt voor de gemiddelde burger behalve als je bij de landmacht zit of er natuurlijk midden inzit met alle gevolgen vandien. De kleine Jihad is een strijd die je voert tegen kwaadwillenden die jouw of je familie iets wil aandoen. Het is een Godgegeven recht om jezelf of je familie te beschermen; spreekt voor zich.

De grote Jihad:

Dit is de strijd die je elke dag, of je nu hard studeert voor je tentamens om later goed terecht te komen of je voor een baas werkt en na vijven nog doorwerkt om in aanmerking te komen voor die opslag of je thuisblijft om de kinderen op te voeden en naar school te brengen. Vanwege het persoonlijke karakter van dit “streven” kan dit voor iedereen anders zijn. Voor de gelovige is het de strijd tegen verleidingen en de strijd tegen je ego.

Met een reden gebruik ik het woord gelovige bij de uitleg van het woord Jihad (vanwege de Arabische achtergrond), want deze strijd voeren we allemaal als broeders en zusters met elkaar. De een wat bewuster dan de ander, maar elk individu kan maar verantwoordelijk zijn voor zijn eigen (wan)daden.

Want een ongelovige ziet vaak de verleidingen als een welkome gegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.