Geloof, Nieuws

Vervang je trots

Trots op wie je bent, trots op je afkomst, trots op je ouders, trots op je kinderen, trots op je huis, je bankrekening, je hypotheek, je rente, versnellingsbak, je vakantie, je vrienden, je vriendin of je vrouw, je club, je land, je koning, of koningin. Trots, trots en nog een trots. Waar komt dat gevoel vandaan dat we overal trots op moeten zijn ? Waarom kunnen we niet simpelweg gewoon blij, nederig en dankbaar zijn, in plaats van blij, hoogmoedig en egocentrisch?

Want als je het gaat bekijken; wat is trots nou eigenlijk? Het is een rare vorm van blijdschap betonen want je bent immers blij met wat je hebt, of je nou weet of niet dat je het allemaal gekregen hebt, maar je vind je blijdschap terecht, en niet het danken waard. Je bent dan in de waan dat je het allemaal zelf gemaakt hebt of gedaan hebt. Trots op je kinderen terwijl je deze niet letterlijk gemaakt hebt. Trots op je versnellingsbak omdat je denkt dat je er zelf voor gespaard en gewerkt hebt. Trots op je vriendin of vrouw omdat je denkt dat je haar veroverd hebt. Trots op je club of zo nou failliet gaan of niet.

En laten wel nou wel wezen; je hebt het allemaal ook gekregen maar ben je ook blij of trots met je leven, je lichaam, je gezondheid, je (zelf)kennis. Ben je trots of dankbaar voor je leven en trots of dankbaar voor je lichaam, gezondheid en kennis. Het is in elk opzicht moreel bewonderenswaardiger om dankbaar te zijn in plaats van trots. Trots is een zonde en is trekje van de moreel verwerpelijke. Dat het bij een ieder van ons makkelijker wordt verwoordt heeft te maken met de sociale status van het trots zijn.

Het is gewoon cooler of lauwer om trots te zijn in plaats van dankbaar. Je wordt als dankbare zijnde gezien als een afhankelijke en dat afhankelijke is niet cool. Dus het is zogenaamd cooler om trots te zijn in plaats van dankbaar. Vervang die tik vriend, is niets voor jou. Want als je enigszins probeert al je positieve ervaringen en al je materiële en immateriële rijkdom bij elkaar gooit en de tijd die je hebt gekregen om dit te ervaren. Ben je dan nog steeds trots of dankbaar? Ooit gehoord van trots zand ?

Het trotse leidt namelijk naar het regeren en het dankbare leidt naar het dienen. Het trots zijn wordt vaak gebruikt door onderdrukten om enigszins in een gelijke lijn te kunnen staan met hun dictator. Ook vele darwinisten die zichzelf superieur zagen en zien tegenover gekleurde of andersgelovigen en deze behandelen als beesten of tweederangs burgers, waren trotse mensen.  Terwijl wij allemaal gelijk zijn en bestaan uit verschillende volkeren.

Vervang dus je trots door dankbaarheid en corrigeer jezelf als je jezelf daarop betrapt het tegen iemand te verkondigen, dat je trots bent door te zeggen dat je dankbaar bent. Dankbaar voor de mooie herfst, dankbaar voor je gezondheid, je familie, je vrienden, dankbaar voor de vreugde van het samenzijn, dankbaar voor de wijsheid, dankbaar voor het leven.

3 Comments

 1. Zeuro

  Geniaal man – ik zeg bijna altijd trots op dit en dat terwijl ik er nauwelijks bij stil sta.

  Je hebt echt gelijk dat trots een negatieve eigenschap is en dat dankbaarheid een beter alternatief is.
  Keep up the good work.

 2. Han

  Dus ik moet mijn trots vervangen omdat deze vorm van blijdschap hoogmoed en egocentriciteit aanwakkert.
  Kan ik wel trots zijn op mijn dankbaarheid of moet ik dankbaar zijn voor mijn dankbaarheid ?
  Maar eerlijk gezegd denk ik dat een beetje trots nodig is om mezelf aan te sporen dingen te ondernemen.

 3. Mohim

  salam,

  mooi geschreven man, je hebt helemaal gelijk ; je staat er niet eens bij stil voordat je het gaat napraten van horen zeggen zo;
  persoonlijk denk ik dat trots mensen zoals breivik kan leiden tot zulke daden; afgaand op de blik van foto’s

  Salam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.