Nieuws

Vervang je “koffiedrab-afval”

Gegroet koffieleuters, vandaag hebben we het over het vervangen van je koffieafval door het te gebruiken als grondstof voor je paddenstoelen. En we hebben een speciale gast die we hebben mogen interviewen; Yassine Boutchich die een initiatief heeft opgezet op XtraGreen.nl. Y. Boutchich houd zich bezig met het verzamelen van koffiedrab en het kweken van paddenstoelen op voornamelijk koffieafval.

Nou zeg eens Y. hoe ben je er eigenlijk op gekomen om zo’n initiatief te starten? “Nou om eerlijk te zeggen barst het internet er van, zelfs La Place doet het al een tijdje.” En hoe ben je eigenlijk gestart want ik neem aan dat je wat nodig hebt om wat paddenstoelen te kweken ?”Toen ik net begon, ging ik gewoon de straat en elke vermoedelijke koffiedrabgooier even aanspreken om tot compromis te komen qua wekelijks afhaal en zo ging het balletje rollen en als je zelf al houd van koffie dan kan je thuis ook snel wat verzamelen. Je kan de koffiedrab-gooiers overal in de horeca vinden, de koffiedrabgooiers om de hardwerkende horeca-eigenaren zo even te mogen classificeren ter verduidelijking”

Aha, en hoe was dat allemaal ? want je bent om even concreet te zijn in Roosendaal langs geweest voor een soort van overeenkomst tussen jou en de “gooiers”. “Over het algemeen zijn mensen wel bereid mee te werken maar jammer genoeg zijn er ook arrogante hotels vlakbij het station die het liever weggooien dan het je gunnen en ik ga vandaag geen namen noemen. Wat ik echter jammer vind is dat ik na een tijdje voor de medewerking er een bedrag aan ging hangen, aan de aantal kilo’s koffiedrab die ik dan afnam van een goeddraaiende horecagelegenheid. En het was een bedrag van 1 euro per kilo wat ik had voorgesteld om de overeenkomst te doen slagen, maar ik had liever gezien dat men er niet op was ingegaan.”

Dus van gratis koffieafval naar 1 euro per kilo, ik kan me voorstellen, volgens mij is dat nog steeds 100%. Kerel wat heb je gedaan ? “Toen had ik het ook al snel gekapt, maar niet voordat ik mijn zakken had gevuld met grondstof voor de paddenstoelen want vanwege de starheid van de Gemeente kon ik niet verder gaan anders stond mijn hele woonkamer vol met grondstof”. En welke rol speelt de Gemeente hierin? “Nou, ik heb die lieve mensen een verzoek verstuurd voor het beheren van een pand zodat ik de koffieafval kon opslaan en gereed kon maken voor de kweek van paddenstoelen en maar niets meer van gehoord behalve zo’n autoreactie. Misschien hebben we ze wel druk met uittreksels en paspoorten. Het is wel jammer vind ik met al die leegstand in de Molenstraat maar ik heb wel geduld.

En nu, nu je die zakken hebt gevuld met grondstof is het gewoon wachten ofzo? “Het kweken van paddenstoelen is vrij eenvoudig maar je moet wel gestructureerd en hygiĆ«nisch te werk gaan. Wat ik bijvoorbeeld heb gedaan is het koffieafval zo fijn mogelijk gemaakt en vervolgens de mycelium van de gewenste paddenstoelen toegediend in de hangzak met een beetje water erin zodat het vochtig wordt en gaat voeden aan de grondstof. Daarnaast hebben ze alleen nog een warm en donker plekje nodig voor ongeveer 6 weken tot 3 maanden.” Klinkt wel eenvoudig om eerlijk te zijn en heb je verder nog een boodschap voor de meelezende koffieleuters ? “Nou, wat ik kan in Roosendaal kan jij ook doen in jouw steden, leg contact met je horeca-eigenaren en ga wekelijks je grondstof halen ipv dat zij het weggooien, doe het op z’n XtraGreen-way en als het een beetje goeie koffieafval is, gek, maar dan kan je het nog een keer trekken.” Heldere taal Y. Genoeg geleuter voor vandaag en hier laten we het voorlopig bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.