Vervang je gesubsidieerde wetenschap

Ongetwijfeld heb je er wel eens van gehoord. Wetenschappers die frauderen omdat hun sponsoren de onderzoekers onder enorme druk zetten om hun producten of diensten, denkwijze of leefwijze positief te belichten met onderzoeksdata en uitgangspunten die nauwelijks te controleren zijn. Hoe zou de wetenschap eruit zien als de wetenschappers hun eigen conclusies mogen trekken over de uitgekomen onderzoeksdata zonder dat de uitspraken in lijn moeten staan met wat de sponsoren willen horen en op hun beurt willen verkondigen. Wetenschappers moeten spreken met hun geloof in de wetenschap en niet de ongefundeerde uitspraken van de sponsoren napraten, uit onzekerheid hun subsidie te verliezen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.