Vervang je plastic theezakjes

Giftige plastic theezakjeVia Zaplog en PlasticsoupFoundation kwamen we achter het volgende thee-schandaal namelijk de aanwezigheid van giftige stoffen zoals weekmakers die vrijkomen bij een hoge temperatuur, denk aan het inschenken van het kokend water. Het gaat dan om de piramide-vormige producten van Lipton/Unilever die nagenoeg alle implicaties van zich afwijst. Dat de theezakjes van kunststof zijn gemaakt mag duidelijk, gewoon papier scheurt makkelijk in warm water. Voor de volledigheid willen we de terugkoppeling van Unilever even plaatsen inzake de plastic theezakjes, vanwege de onwelwillendheid van meldpuntverpakkingen om openbaarheid te geven aan de zaak. Het is naar voren gekomen via blogger Aardloper op Zaplog; Lees en huiver

“Op dit moment zijn alle pyramidetheezakjes van kunststof gemaakt. Belangrijk hierbij is dat het te makkelijk is om te zeggen dat kunststof altijd slecht is en papier altijd goed. Bijvoorbeeld: omdat de pyramide zakjes gemaakt zijn van PET-plastic kunnen ze heel efficient worden gemaakt en gesealed. Hierbij wordt er relatief weinig materiaal gebruikt. Dit betekent dus dat de CO2-uitstoot die geassocieerd wordt met een pyramide zakje 1/5 is van de CO2-uitstoot van reguliere zakjes. Vanuit een ‘carbon footprint’ perspectief is het kunststof zakje dus een milieuvriendelijke oplossing.
Verder is er voor kunststof en niet voor papier (zoals voorheen) gekozen omdat kunststof tal van aanvullende voordelen biedt, waaronder vermindering van verpakkingsmateriaal. De piramidevormige theezakjes bevatten 40% minder materiaal dan traditionele theezakjes. Op dit moment zijn de zakjes van 100% polymer gemaakt en adviseren wij om deze weg te gooien met het reguliere afval. De doosjes waarin de Lipton pyramidevormige theezakjes zijn verpakt zijn van karton en zijn wel biologisch afbreekbaar. Duurzaamheid is een van onze prioriteiten en daarom zoeken we actief naar alternatieve materialen die wel biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien is het ons doel om tegen 2015 de thee voor alle Lipton-theezakjes te betrekken van boeren en plantages die gecertificeerd zijn door de Rainforest Alliance.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.