Techniek

Vervang je centrale verwarming – Bouw een moderne tegelkachel

kachelovenNadat ik een tijdje een open haard had gebruikt voor de verwarming van mijn oude huis begon ik de onpraktische werken ervan in te zien, los van het feit dat ik op een koude dag wel een kruiwagen aan hout nodig had. Na een tijdje zoeken had ik mijn metalen allesbrander gevonden en het scheelde meer dan de helft aan hout maar het duurde lang voordat het metaal warm was en koelde jammer genoeg ook snel af. En eenmaal warm bestond het gevaar voor verbranding.

kacheloven van binnenHet is dat ik destijds niet over de liquide middelen (of de kennis) beschikte, anders had ik wel voor een tegelkachel gekozen. Niet dat deze zo duur zijn, maar wordt over het algemeen handgemaakt. Het doet me een beetje denken aan de Arabische Hammam alleen dan voor in de woonkamer. Alle warmte van het vuur en het rook benutten en dat doorgeven aan de klei, tegel, koper en water en dat resulteert in weinig houtgebruik en weinig uitstoot. Klei en tegel houden in tegenstelling tot metaal veel langer warmte vast en het gevaar voor verbranding zoals met de metalen allesbrander is er niet. Eventueel te combineren met een zonneboiler en wat panelen voor een energie-vriendelijk huisje.

Check

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.