Vervang controle – Wantrouwen stimuleert controle-factoren

ControleControle, controle en nog eens controle. Wat betekent het als je werkgever en/of de roverheid meer controle uitoefent op je handelen? Denken ze je werken te kunnen manipuleren door controle of is er iets meer aan de hand? Waar komt dat controle-gevoel vandaan? Is het angst, onwetendheid, een sluwe manier om mensen te laten conformeren aan de controleurs, of is het een mengeling van alle opgenoemde? Vroeger werden slaven, gevangenen en veroordeelden gecontroleerd, tegenwoordig is iedereen de sjaak. Maar wie controleert de controleurs en wat zegt het perverse controlemechanisme over de controleurs? Hadden we vroeger niet een spreekwoord die ging als “Zoals een waard is, zo vertrouwt hij zijn gasten”?

Wat is een relatie zonder vertrouwen? Wat is politiek zonder principes? Wat is wetenschap zonder menselijkheid? Wat is consumptie zonder restricties? Wat is controle zonder verantwoordelijkheid? Wat is een leugen zonder waarheid? Wat is een leeuw zonder tanden, de zee zonder stranden en een artikel zonder verbanden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.