Vervang gratis plastic tas – Waar blijft de gratis henneptas?

plastic tasWist je dat je al sinds het begin van dit jaar (2016) geen plastic tasje gratis meer kan meekrijgen? Je moet er nu voor betalen ongeacht de hoeveelheid producten die je aanschaft. Door mensen ervoor te laten betalen hopen beleidsmakers een effectieve campagne te starten, om mensen bewuster te maken van diens gewoontes zodat we plastic afval kunnen reduceren in onze gemeenschap.

Het initiatief wekt bijzonder genoeg erg veel irritatie op bij mensen, althans wat ik heb vernomen van een handjevol ondernemers. Enkele voorbeelden zijn dat de meeste mensen niet eens weten dat er een verbod geldt op het gratis weggeven van plastic tasjes en dat de prijzen van de plastic tasje te hoog zijn. We hebben het dan over een plastic tasje ter hoogte van 5, 10, 15, 25 of 50 eurocent. Consumenten kunnen soms ook kiezen voor een duurdere kartonnen tas wat tegen de 50 eurocent, een euro of 1,50 ligt of een eigen rugtas meenemen.

Net op dit vlak wringt de schoen of de tas aan je handen, neem het hoe je wil. Het initiatief ziet mensen bewuster omspringen met afval, milieu en recycling maar op de “tasjes-markt” kan de consument alleen kiezen tussen het giftige plastic tasje waar nu X-valuta + btw voor wordt gevraagd of de duurdere (papieren) kartonnen versie. Beide zijn niet echt goed voor het milieu want voor papier worden bomen gekapt en de giftigheid van plastic spreekt voor zich.

Vandaar dat ik ook voorstel om per direct hennep te legaliseren zodat ondernemers alsnog “gratis” henneptasjes kunnen meegeven aan klanten. Het gratis meegeven van een milieubewust tasje is een service en om deze service te kunnen handhaven moeten we de vrije markt een kans geven. Het kan niet zo zijn dat een aantal papier of plastic producenten een monopolie hebben op  wegwerptasjes. Hennep moet de nieuwe standaard worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.