Mening

Vervang je schuinpraterij – Denk na en stop het gepapegaai

Een paar dagen geleden dacht ik dat in de gezelschap was van een groep mensen, die verlicht, open-minded en vrij van veroordeling zou zijn. Niets was echter minder waar. Het was allemaal leuk en wel. Iedereen was bezig met z’n dingetje tot een van de aanwezigen de volgende bom liet vallen, in een moment van spontane opportunisme en achterlijkheid.

Niet elke moslim is een terrorist, maar elke terrorist is een moslim.

Het grappige was dat de persoon in kwestie echt geloofde dat alleen moslims kunnen opgroeien tot een terrorist, yes be all you can be. Dat alleen moslims een schrikbewind kunnen voeren, oorlogen in verre landen tellen we even niet mee(voor het gemak). Dat alleen moslims kunnen terroriseren. Sorry CIA, Breivik, Manson en bekende seriemoordenaars, you guys just don’t cut it(pun intended).

Als je een beetje op internet rondkijkt, dan zie je de uitspraak wel vaker terugkomen. Jammer genoeg zijn er mensen die het dus echt geloven en het gaan napapegaaien. Ik geloof zelf dat terrorisme niet exclusief is gereserveerd is voor moslims, of dat moslims een monopolie hebben op terrorisme, zoals de OPEC op olie. Dit soort achterlijke bommen moet je niet serieus nemen want het bereikt de grenzen van zwarte komedie en weergeeft niets dan een scheve wereldbeeld.

Laat we voor de leut even een gedachte-experiment uitvoeren. Vervang het woordje moslim in de stelling door iets wat jou jou maakt. Kan je niets verzinnen? Gebruik de volgende woorden. Mens, Katholiek, Protestant, Jood, Zionist, Heterosexueel, Atheist, Bloemist, Sporter, Filmster, Pacifist, Fraudeur, Moordenaar, Gek, Zwerver, Tokkie, Dealer, Hipster, Student, Rapper, Vlogger, etc.

De stelling is een mindfuck. Elk persoon die je daar invult, wordt onbewust direct geassocieerd met het woordje terrorist. Het is de manier waarop de laatste paar woorden zijn geconstrueerd, wat de associatie cement geeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.