Nieuws

Een confrontatie met een -complottheorie-

Laatst kwam ik een complottheorie tegen en na een informele afstandloze groet begon ik te vragen hoe het allemaal ging. Misschien was dat geen goed idee want ik wist niet wat ik hoorde. Hij was helemaal overstuur en gestrest door de manier waarop men omging met hem.

Ik antwoorde vervolgens: “Wat bedoel je nou precies? Waarom ben je zo overstuur en gestrest? “

Hij: “Ik ben het helemaal zat hoe mensen mij neerzetten in de mainstream media. Alsof ik de schuldige ben van het al het leed van de wereld. Ik word belachelijk gemaakt door non-denkers en na-praters. Gecommercialiseerd door profiteurs en door vele een op een gezet als een leugen. Ik ben een complottheorie en wil ik absoluut niets te maken hebben met een leugen.”

Ik antwoorde vervolgens: “Ik begrijp het nog niet helemaal. Waar wil je naartoe?”

Hij: “Ik heb dat effect wel vaker. Laat ik even bij het begin beginnen. De mensen gebruiken als communicatiemiddel een taal, een verzameling letters, woorden, begrippen en zinnen om het een en ander duidelijk te maken aan de ander. We hebben een woordenboek om de begrippen vast te leggen zodat er geen vervaging van begrippen plaatst vind. In het woordenboek is mijn definitie als volgt:

“Een verklarende stelling waarbij een persoon, groep of organisatie ervan beschuldigt wordt een gebeurtenis te hebben veroorzaakt met grote sociale, politieke of economische impact”

Ik antwoorde vervolgens: “Ik weet wel wat een complottheorie is. Dat hoef je mij niet uit te leggen. “

Hij: “Je vroeg erom dus ik dacht laat ik even een intro geven. De gedachte dat ik een leugen ben slechts omdat ik een complottheorie ben is buitengewoon krom. Om te denken dat een paar mensen niet in staat zijn om samen te komen en een kwade daad uit te voeren is buitengewoon kinderachtig. Waarom hoor ik niemand de naam van mijn neefje -samenwerking- door het slijk halen. Waarom spreekt er niemand van een samenwerkingstheorie? Klinkt raar of niet. Of je hebt een samenwerking of niet. Of je hebt een complot of niet. Er zijn genoeg woorden die vrijwel altijd in een positief daglicht staan. Neem nou het woord -idee- een achterneefje van mij. Een idee is altijd positief of het nou een goed idee is of een buitengewoon slecht idee.

Ik antwoorde vervolgens: “Dus je wilt zeggen dat er mensen zijn die opzettelijk de taal misbruiken om jouw geloofwaardigheid en de associatie met jou te schaden, zodat mensen jou meer zien als een leugen in plaats een complottheorie. Klinkt als een complottheorie – uuh ik bedoel een slecht idee – uhh ik bedoel een thesis.

Hij: “Ik denk dat je het begint te begrijpen maar ik ben nog niet klaar. Ik ben tegen mijn wil getrouwd met het woord theorie. En waarom krijgt mijn broer -thesis- vrij spel . Oh Thesis, wat ben je toch geraffineerd. Altijd uitgenodigd worden voor luxe diners, universiteiten en prestigeuze awards en ik kom nergens binnen omdat ze denken dat ik ga beginnen over hoe de meeste leiders stiekem reptielen uit een ander dimensie zijn. Maar als ik zeg dat de invasie van Irak geen theorie was of dat pesticide schadelijk kan zijn voor de voorplanting of dat overheids-instanties experimenten voerden om de gedachten van mensen te manipuleren. Dan ben ik ze allang kwijt. En dan heb ik het niet eens gehad over valuta, vaccinaties, een valse vlag, depopulatie, marketing en de consumptie-maatschappij.”

Ik antwoorde: “Dit wordt me een beetje teveel. Ik wilde alleen weten hoe het met je ging. “

Hij: “Dat is precies wat iedereen zegt zodra ik aan het woord ben. Wat is het wat ik je hebt verteld wat je zo ongemakkelijk maakt? Dat er een verschil is tussen een theorie en een complot. Dat niet alle complotten theorieen zijn en niet alle theorieen complotten. Durf je te beweren dat de moord op Julius Caesar een complottheorie is? Hoe moet ik me dat voorstellen? Uit het niets kwamen een aantal mannen gewapend met messen en staken de Romeise dictator zonder dat ze van te voren afspraken. Nogal een kromme gedachtegang als je het mij vraagt, maar absoluut geen complottheorie.”

Ik antwoorde: “Julius Cesear, hmm. Ergens heb ik het gevoel dat hij niet echt een aardige man was.”

Hij: “Het gaat er niet of de man kreeg wat hij verdiende. Het gaat erom dat er mensen zijn die bewust andere mensen linguistiek misleiden door het pas en onpas gebruiken van mijn zijn. Een valse vlag is geen complottheorie maar een een populaire en tactische oorlogstechniek om de oorlog te verkopen aan de massa en tegelijkertijd de oorlog te verklaren aan wie je aanschouwt als de vijand. Overbevolking is volgens sommige een probleem. Depopulatie is volgens anderen weer mij. Maar eugenetica was tot voor kort een populaire wetenschap waarin sommige meende het recht te hebben om minder-gestelden te castreren met als doel om het ras te verbeteren.”

Ik antwoorde: “Ik begrijp het, tenminste ik denk het. Jij ben het helemaal beu om overal de schuld van te krijgen terwijl sommige dingen, gebeurtenissen bij nader inzien geen complottheorieen zijn maar moordaanslagen, slechte ideeen, bloedige oorlogsmisdaden of wrede medische praktijken.”

De complottheorie reageerde opgelucht: “Hehe eindelijk eentje die het begrijpt. Ik ben blij dat je me te woord hebt gestaan, hebt geluisterd en je hersenen hebt gebruikt in plaats van bij elke zin te grijpen naar je I-device. Het geeft mij hoop om te weten dat er nog mensen zijn die oog hebben voor detail en gevoel voor taal.”

Ik antwoorde: “Ah, je weet toch, niet dan.”

De complottheorie slaat zacht met zijn hand op zijn voorhoofd, haalt zijn schouders op en loopt met ingetogen hoofd verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.